Powered By Blogger

17 Ağustos 2014 Pazar

Google+ Ay ay Gebelik, Hamilelikte Kadın Vücudu Değişimi

Google+  Ay ay Gebelik, Hamilelikte Kadın Vücudu Değişimi   










Hamilelikte Kadın Vücudu Değişimi

Hamile, gebe olan anne 9 aylık bir süreçte ay ay birçok değişim yaşar. Bu değişim yumurta ve spermin birleştiği gebeliğin ilk günlerinden tutunda doğuma anına kadar devam eder. Gelişen embriyo anne karnında gelişimini tamamlamak için hamileliğin daha ilk günlerden çeşitli hormonlar terkip etmeye başlar. Anne adaylarının yabancı olduğu bu hormonlar ve hamileliğin davamı için gerek vücutta oluşan değişim mekanizmaları, gerekse hamileliğin ilerleyen haftalarında rahim içinde büyüyen fetüsün meydana getirdiği fiziksel değişimler sonucu annenin vücudunda ve ruh halinde birçok değişiklik meydana gelir.
1. Kilo artışı
Hamilelikte
 meydana gelen değişikliklerin başında kilo artışı gelir. Bu, hamileliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için gerekli bir durumdur. Normalden çok daha az veya fazla ki kilo alınması anne ve bebek için bir takım olumsuzluklara da neden olabilmektedir. Hamilelik süreci boyunca dengeli ve düzenli beslenerek günlükkalori alımını ortalama 150-300 kcal arttırılarak bebek için gerekli besinler sağlanmalıdır. . En ideali Anne adayının ilk 12 haftalarda 1.8- 2 kg arasında kilo alması, takip eden 3 ayda ise haftada 0.5 kg alınması bundan sonra doğuma kadar yaklaşık 4.5 – 5 kilo almasıdır.
2. Ciltte Oluşan DeğişikliklerHamilelik süreci boyunca, hormonsal faktörlerden vücudunun her yeri etkilenmektedir. Cilt, saçtan tutunda tırnak, diş ve dişetlerinde değişimler meydana gelir. Bu değişmelerin en dikkat çekeni ise, ise ciltte oluşan değişikliklerdir. Anne adaylarının ciltlerinde kuruluk, meme ve karınlarında çatlaklıklar, , cilt renginin koyulaşması, yüzde lekelerin artabilir. Anne adaylarının hamileliği boyunca vücut bakımına dikkat etmesi önemlidir. Duş sırasında vücut yağlarının kullanılması önerilmektedir.
3. Hormonsal Değişiklikler
Hamilelikte anne adaylarının en çok şikâyet ettiği konulardan biriside vajinan akıntılardır. Hamilelik sürecinde vajinada meydana gelen değişiklikler sonucunda Enfeksiyon oluşumuna mehil arttığından akıntı fazlalaşır. Akıntının fazlalaşması sarı, yeşil renkli kötü kokusu olması ya da vajinan kaşıntı oluşması durumunda mutlaka hekim tarafından kontrol edilmesi ve gerekli görülmesi halinde ağızdan ilaç veya vajina için fitiller kullanılması gerekebilir. Hamileliğin özellikle son  aylarında meme bezleri çalışmaya başladığından ve meme başından beyaz-sarı renkli sütün gelmektedir ve bunun anne adayının sağlığı açısından bir zararı yoktur. Bu ılık sabunlu bir bezle temizlenebildiği gibi, çok geliyorsa günlük göğüs petleri kullanılabilir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra Memeyi alttan destekleyen ve rahat ve pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.

4. Uyku Düzeninde Değişiklikler

Anne adayının hamileliği boyunca uyku problemleri de  yaşar. Özellikle hamileliğin ilk aylarında hormonsal değişikliklere bağlı olarak sürekli bir uyku hali, Konsantrasyon bozukluğu gelişebilir. Hormonsal değişikliklere ek olarak hamileliğin ilerleyen haftalarında kilo aldıkça bel ve sırt ağrılarının yanı sıra anne adayının yatakta kendine rahat bir pozisyon sağlayamaması nedeni ile dolayı uyku problemleri yaşayabilir.
5. Vücut Postüründe DeğişikliklerHamilelik boyunca anne karnında bebeğin büyümesi ile birlikte vücut post üründe bazı değişiklikler meydana gelir. Hamileliğe bağlı hormonlar vücut eklemlerini etkilediğinden vücut dengesinde bazı değişikliklere neden olur. Buna bağlı düşme sonucu oluşan yaralanmalar ve Travmalar anne adaylarında daha sık görülür. Bu nedenle anne adaylarının hamilelikleri süresince yüksek topuklu olmayan, rahat ayakkabıları tercih etmeleri önerilmektedir.
6. Dolaşım Sistemindeki DeğişikliklerHamilelikte anne adayının kalp ve dolaşım sistemi, sindirim, solunum gibi tüm vücut sistemlerinde değişiklikler de meydana gelir. Hamilelik kalp ve dolaşım sistemini zorlayan bir durumdur. Özellikle hamileliğin ikinci yarısından sonra kansızlık durumunun meydana gelmesi önemli bir değişikliktir. Hamilelik öncesi belirti vermemiş gizli kalp hastalıkları veya var olan kalp hastalıkları daha kötüye gidebilir.
8. Boşaltım Sisteminde Değişiklikler
Hamileliğin ilk aylarında hormonsal değişimlere bağlı olarak ve bebeğin anne karnında idrar torbasına baskı yapması nedeniyle sık idrara çıkma problemleri görülebilir. Ayrıca idrarın böbrekten mesaneye gelişiminin yavaşlaması nedeni ile böbreklerde genişleme oluşabilir, idrar yolu Enfeksiyonu sıklıkla görülebilir.
9. Sindirim Sisteminde Değişiklikler
Hamileliğin ilk üç ayda bulantı ve kusma gelişebilir. Ayrıca hormonsal nedenlerden dolayı mide boşaltım hızının azalması nedeni ile mide içeriği yemek borusuna geri dönerek mide yanmalarına sebep olur. Yine barsak hareketlerinin de yavaşlamasına bağlı olarak kabızlık hamilelikte oldukça sık görülür.
10. Ruhsal Yönden Değişiklikler
Hamileliğin ilk üç ayında değişken ruh hali oluşabilir. Örneğin nedensiz ağlama nöbetleri görülebilir.  Hamileliğin İlerleyen aylarında vücuttaki değişimlerin bebeğe zarar verileceği düşüncesi ile cinsel istek azalabilir. Hamileliğin son aylarında genellikle doğum korkusu, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilme endişesini yoğun bir şekilde yaşayabilir.

SİTEMLİ YAZAR DİLEK SOYAK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder